aged care garden courtyards

The existing courtyards x 2 were not meeting the requirements of the aged community. The Design Brief required a solution that allowed the residents ample seating spaces to enjoy the outdoors, with privacy for informal family meetings as required.  As well the gardens had to provide a pleasing aspect from not only the large communal dining & lounge that is the hub of the village, but also from the individual residents' units encircling the courtyard. Extensive Project planning was undertaken with the selected Contractor [ Winstanley Landscapes] to ensure minimum disruption to the residents' ammenities during the complex build process.

The 2 gardens are a mirror reflection of each other. Designed as a series of concentric circles, the central axis of each is a tall water feature urn.

Custom built lattice screens & a  1200 wide gravel path to the outer ring of the garden provided privacy to the resident's units, while also allowing views from inside [& access for upper storey window cleaning ladders].

Exposed aggregate concrete was chosen for its non-slip easy maintenance finish, & the bands of red brick echo the colors of the building.

Extensive care was undertaken to allow for the retention of existing services such as storm water, underground electric power cables, sewer insection access, etc, with additional service for surface drainage, low level path & feature plant lighting etc.  Access to the upper storey windows for cleaning meant a perimeter "service path" was also incorporated.

Planting is a mixture of perennials, & annuals for seasonal colour, with the bones of the garden being clipped evergreens & deciduous shade trees. Extensive discussions with both the residents & the maintenance gardener ensured that favourite plants were included.

The final design has achieved the design brief of a formal garden setting, that works well as both a viewing garden from the communal & private spaces inside the building, as well as a quiet space for the largely ex-rural  residents to relax outside, while providing private family meeting areas.

Note: please hover cursor over image for details, click for larger display.